Mateusz_J 4 wyśw. 15-03-2026 13:54

Nierówności pomiędzy średnimi

(maj 2019 - zad. 8 ) Udowodnij, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y, takich że x < y, i dowolnej dodatniej liczbyrzeczywistej a, prawdziwa jest nierówność (x + a)/(y + a) + y/x >2

(czerwiec 2024 - zad. 5) Wykaż, że dla każdej liczby dodatniej a i każdej liczby dodatniej b takich, że a + b = 1, prawdziwa jest
nierówność 1/(2a + b) + 1/(a + 2b) >/ 4/3

Dzień dobry, cześć. Mam zapytanie w kwestii nierówności pomiędzy średnimi. Na lekcji było powiedziane, że jeśli w treści zadania jest powiedziane, że liczby a,b,c,d,... są dodatnie to korzystamy z tej metody NPŚ. Próbuję zrobić te między innymi zadania wspomniane powyżej NPŚ i nie wychodzi mi, nie wiem jakie średnie wykorzystać. Wspomagałem się sztuczną inteligencją i też się nie sprawdza, samo nie wie jak to zrobić. Stąd moje pytanie kiedy z tego korzystać, nie mam pojęcia, bo bardzo mi się spodobała ta metoda, ale przez to że ani razu o tym nie słyszałem w szkole ciężko mi to ogarnać. Pomoże ktoś ? Z góry dziękuje :)

Dowodzenie nierówności pomiędzy średnimi Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc