justyna 81 wyśw. 22-03-2026 19:35

Zad.5 dowód SPPM3 PR Pazdro

Gdzie wkradł się błąd? Czy mój tok rozumowania jest błędny?

dowód planimetria dowód geometria Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
GrubaRyba2008 23-03-2026 19:39

W punktach:

2-te same luki, ale tez wiemy ze jest równoramienny tak wgl 

3: źle wymnozone, powinno być przez pierwiastek z 3, przez 2 (odwrotnie, wtedy też lepsze wyniki będą) 

4: kąty DAC i i DCA są różne, jeden to 90- drugi 

No i potem źle powychodziły te obliczenia 

justyna 24-03-2026 14:09
dzieki, wlasnie widze ze w 3 zle policzylam, ale jesli chodzi o 4 to nie mam pojecia o co ci chodzi - chyba nie potrzebuje katow DAC i DCA bo ja wykorzystuje stosunek ktory mam podany. w twojej adnotacji do pkt 2 -  chodzi ci o zly zapis? bo faktycznie teraz widze ze zabraklo slowa "analogicznie" lecz to nie wplywa  na moje obliczenia

GrubaRyba2008 24-03-2026 15:32

W drugim tylko mówię, że jest też równoramienny cn. To co masz jest 100% poprawne w drugim punkcie. W 4 punkcie, źle zobaczyłem jakie trójkąty bierzesz, myślałem że patrzysz na dwa trójkąty z ADC (chyba pomyliłem tą zmienną z DB z alpha, i pomyślałem że to oznaczenie tego kąta czy coś xD, nie pamiętam mojej logiki).

aaaaa, rozumiem, BD to nowa zmienna oznaczona jakąś literką. Dobrze masz ten punkt.

Jedynie co to można się przyczepić, że to oznaczenie widnieje tylko na rysunku, nie mam pojęcia czy robiliby problemy z tego powodu, ale jak masz czas na końcu egzaminu to nie zaboli napisać obok rysunku oznaczenia: |BD| = d (jak ja robię zadania to używam po prostu np |BD|, nie musisz wszystkiego oznaczać)

justyna 24-03-2026 17:59
a no to spoko, dziekuje za pomoc :D