Yeva Semenova 81 wyśw. 22-03-2026 21:08

ZZ.64.1

Czy może ktoś podpowiedzić czy dobrze narysowałam te siły? zawsze zapominam jak działa zasada lewej ręki dla tych sił. Z góry dziękuję )

siła elektrostatyczna siła lorentza Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 23-03-2026 11:15

Dla siły elektrycznej nie ma potrzeby korzystania z zasady lewej ręki - wystarczy wykorzystanie definicji natężenia pola elektrycznego, czyli (wektorowo) E = Fel/q. Ponieważ mamy do czynienia z elektronem, to q jest ujemne, więc z tego wzoru wynika, że wtedy E jest przeciwnie zwrócone do Fel. A zatem skoro E jest zwrócone w dół, to Fel jest zwrócone w górę. Natomiast siłę Lorentza wyznaczyłaś poprawnie, jest ona zwrócona w dół. I to się wyznacza albo z reguły lewej ręki albo z reguł, o których ja mówiłem na zajęciach, np. reguła śruby prawoskrętnej lub reguła trzech palców (dla nich używa się natomiast prawej dłoni). Przypominam także, że jakiś czas temu na naszej grupie FB wrzuciłem takiego PDFa, gdzie rozróżniłem i opisałem mam wrażenie dość klarownie te wszystkie metody (dałem tam też krótkie ćwiczenia do potrenowania ich użycia), warto się z tym zapoznać jeśli ktoś ma jeszcze w tej kwestii problemy: https://www.facebook.com/groups/1595349127718901/posts/1763168024270343