* Podając numer telefonu i klikając na przycisk "Proszę o kontakt", akceptujesz regulamin platformy i wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych,
w szczególności numeru telefonu, przez Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP 6372144158
w celu przedstawiania oferty przez telefon. Twoje dane będą przetwarzane na zasadach określonych w polityce prywatności.
Administratorem danych osobowych jest Łukasz Jarosiński prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński
z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP: 6372144158. Zapoznaj się z informacjami o przetwarzaniu danych tutaj.
Dla siły elektrycznej nie ma potrzeby korzystania z zasady lewej ręki - wystarczy wykorzystanie definicji natężenia pola elektrycznego, czyli (wektorowo) E = Fel/q. Ponieważ mamy do czynienia z elektronem, to q jest ujemne, więc z tego wzoru wynika, że wtedy E jest przeciwnie zwrócone do Fel. A zatem skoro E jest zwrócone w dół, to Fel jest zwrócone w górę. Natomiast siłę Lorentza wyznaczyłaś poprawnie, jest ona zwrócona w dół. I to się wyznacza albo z reguły lewej ręki albo z reguł, o których ja mówiłem na zajęciach, np. reguła śruby prawoskrętnej lub reguła trzech palców (dla nich używa się natomiast prawej dłoni). Przypominam także, że jakiś czas temu na naszej grupie FB wrzuciłem takiego PDFa, gdzie rozróżniłem i opisałem mam wrażenie dość klarownie te wszystkie metody (dałem tam też krótkie ćwiczenia do potrenowania ich użycia), warto się z tym zapoznać jeśli ktoś ma jeszcze w tej kwestii problemy: https://www.facebook.com/groups/1595349127718901/posts/1763168024270343