Czy można ten podpunkt policzyć inaczej?
np. obliczając Ef_21 oraz Ef_3Z2Z dzięki długościom fal z wykresu, co następnie umożliwiłoby obliczenie f_źr, f_ob ze wzoru Ef = hf a, później mając te dwie częstotliwości można już przekształcić wzór z treści.
Jasne, podsyłam zatem obliczenia

wynik wyszedł nieco mniejszy, ale lambdy były odczytywane z wykresu więc chyba nadal wygląda to wiarygodnie
Hmm, chyba nie bardzo rozumiem Twoje podejście. Czym u Ciebie jest Ef_21 i Ef_3Z2Z? Jak się domyślam chodzi o energie fotonów przy jakichś przejściach elektronów, ale nie bardzo to rozumiem, bo mam wrażenie, że chcesz wykorzystać różnicę długości fal? Ale może się mylę... W każdym razie każda linia z tych wykresów odpowiada fotonowi wyemitowanemu przy określonym przejście elektronu w atomie wodoru (np. linia L3Z odpowiada fotonowi wyemitowanemu przy przejściu elektronu z orbity nr 6 na orbitę nr 2, ale nie musimy tego pamiętać).
Sorrki, że nie jestem w stanie udzielić Ci odpowiedzi, ale zwyczajnie nie rozumiem Twojego podejścia, jeśli możesz to doprecyzuj je troszkę, to wtedy postaram się oczywiście do tego odnieść :)