MarcinC 100 wyśw. 27-03-2026 03:31

Aksjomat arkusz XIII zadanie 8

Czy można takie zadnie przenieść na układ współrzędnych i wybrać sobie jednostkę oczywiście w odpowiedniej proporcji? Czy to będzie błąd kardynalny? Jest komentarz, że jednostka nie zmienia proporcji pól i boków

czy dla bezpieczeństwa sobie dopisać jakąś literkę, x,y,a,b są pozajmowane przez zwyczajowe literki w układzie współrzędnych i prostych więc jakieś tam powiedzmy "k"

w sumie to na maturze mozna nawet zrobić to tak jak ja, bo jest czytelniej, a literkę na końcu podopisywać

Planimetria Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
GrubaRyba2008 27-03-2026 10:23

Spoko logika , ale według mnie napisane samego „|CD| nie zmieni proporcji” jest raczej nie wystarczające. Najbezpieczniej dopisać tam jakąś zmienną k jak mówisz. Ale jak napiszesz dowód tego że |CD| nie zmieni proporcji pól to też będzie git, czyli po prostu wspólną wysokość i jeżeli podstawy są w proporcji 1:4 to pola również 1:4 zawsze dla x w Rzeczywistych (bo nie chcemy wchodzić w zespolone xD) 

GrubaRyba2008 27-03-2026 10:24

Podziwiam robienie matmy o 3:30 xD 

MarcinC 27-03-2026 21:37

Plan musi być wykonany - 2 arkusze i powtórka z 1 zajęć kursu ;)

Ale pytanie dalej aktualne - bo zgadzam się, że lepiej to zrobić ze zmienną "k", ale czy takie rozwiązanie to kardynalny błąd i 0 pkt?

GrubaRyba2008 27-03-2026 23:03

Faktycznie, źle spojrzyłem na zadanie, nie wiem co myślałem, sorka. Musisz udowodnić, że to co chcesz udowodnić, jest niezależne od x. Czyli proporcja pól tych trójkątów BRD i ABC jest niezależna od x. Ale właśnie sobie przypomniałem, że matemaks tak rozwiązuje zadania.

Więc może tak: Jest to dyskusyjne i może być niezaliczone, nawet raczej by było bo to co masz to mało (brak opisów dowodów i dowód szemrany) rób normalnymi sposobami, czyli używaj zmiennych jak x(podstawienie 1 to równie dobrze możesz dopisać wszedzie x, jak się da i się skróci to jest dobre rozwiązanie bo niezależne od x, jak się nie skróci to masz błąd).

Prawie nigdy samym podstawianiem możesz coś udowodnić albo obliczyć, może to być pomoc, ale nie rozwiązanie. 

MarcinC 28-03-2026 00:08
No właśnie matemaks to nie do końca jest bezbłędne źródło informacji, jeżeli chodzi o kryteria CKE, bo dowody np. robi z błędami kardynalnymi. 

GrubaRyba2008 28-03-2026 08:31

lepiej nie podstawiać liczb za niewiadome jako praktyka, tylko w ostateczności. Lepsze to niż nic, ale lepsze poprawne rozwiązanie niż to xd 

MarcinC 28-03-2026 17:34

No właśnie niekoniecznie - bo jak się robi zadanie, żeby je wyzerować to szkoda czasu. Co do robienia na zmiennych to się zgadzam - tak jest lepiej. Tylko nie tego dotyczy moje pytanie. Dałem to jako przykładowe rozwiązanie, sam bym sobie dopisał te zmienne. Natomiast ciekawi mnie, czy to co dałem jest:

a poprawne, nic by nie ucieli

b niepoprawne, obcieli by punkty

c bład kardynalny i wyzerowane zadaniety

W zadaniu dowodowym operowanie na konkretnych liczbach to kardynał, ale to jest zadanie obliczeniowe w sumie

GrubaRyba2008 28-03-2026 18:48

Za takie rozwiązanie tego zadania: zero punktów, błędne rozwiązanie zadania 

Nie mam pojęcia o błędach kardynalnych, ale jak jest źle to jest źle. Tutaj nie można podstawiać liczb, możesz podstawić liczby tylko jak masz udowodnione że proporcje pól są stałe a to jest to o co proszą w treści zadania (Błąd kardynalny to bardziej zrobienie czegoś mega głupiego co zeruje zadanie bo pokazuje że jesteś idiotą, przynajmniej tak to rozumiem z wiedzy, że jednym jest napisane Prawdo > 1) 

Wgl można pogadać na dc jak kcesz - grubaryba2008

Jak chcesz odpowiedź kogoś innego to wrzuć jeszcze raz na forum pytanie, albo poszukaj w necie 

jarosinski 03-04-2026 20:06

Proporcja to proporcja, nie wybieramy sobie jednostek - im mniej standardowo będziesz rozwiązywał zadania tym większa szansa, że egzaminator utnie ci punkty. Oczywiście można się odwoływać i wykazywać swoją rację , ale jeżeli można coś zrobić czytelnie i zgodnie z zasadami to lepiej tego unikać. 

MarcinC 04-04-2026 02:38

Rozumiem, czyli złota zasada - jakby nie było się progresywnym, to na wszelkiej maści egzaminach trzeba być konserwatystą do bólu :)