piotr 10 wyśw. 27-03-2026 16:00

zadanie 10 matura 2025 roszerzona

Na lekcji mówiliśmy o 3 rodzajach zadań z  kątem dwuściennym. Do którego typu pasuję zadanie z matury 2025 (treść powyżej) według mnie powinien to być typ C (bo nie jest to ostrosłup prawidłowy), a w wszystkich rozwiązaniach na youtube kąt dwuścienny jest narysowany jak w podpunkcie B. Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć dokładnie?

stereometria Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
GrubaRyba2008 27-03-2026 16:43
Ciekawe, nie widziałem tego C) nigdy. Ale pomyśl o tym. Kąt dwuścienny tworzymy przez poprowadzenie prostej prostopadłej do krawędzi między ścianami które nas interesują. W ogólnym przypadku C, przejdzie ona przez dowolny punkt na drugiej krawędzi. No i patrzymy jak jest u nas. Mamy w podstawie kwadrat - więc sigmieka. ponieważ widać, że DS = DB oraz wspólny bok SC oraz wspólna podstawa równa krawędzi kwadratu, zatem trójkąty BCS i DSC są przystające. Jeżeli trójkąty są przystające, to wysokoći poprowadzone z D i B do krawędzi SC spotkają się w jednym punkcie, zatem prosta prostopadła przechodząca przez jeden wierzchołek i krawędź (przypadek C) przejdzie przez oba wierzchołi - no mamy dwie wysokości, a wysokość i prostą równoległą do DC (przypadek B, bo przypadek B i A to szczególny przypadek z C cn)