Przekrojem poprzecznym walca jest prostokąt o wymiarach ax2a ile może wynosić pole całkowite i objętość
Dlaczego odpowiedź b jest prawidłowa a nie c? Czy to może błąd w zadaniu? Czy to ja coś źle rozumiem? 
tak jak mówisz, to zadanie nie ma sensu bo nie jest sprecyzowane jak rozpatrywać ten prostokąt, i potem rozpatrzyłam ten drugi przypadek i właśnie do tego też doszłam, ogólnie to zadanie jest z zbioru Pana Łukasza, myślę że na najbliższej lekcji będzie pewnie temat na to zadanie bo pewnie nie tylko ja nie wiedziałam
@Lampa24/7 ma rację to zadanie jest źle sformułowane.
Zadanie jest całkowicie błędne
Po pierwsze przekrój poprzeczny walca może być tylko i wyłącznie kołem a nie prostokątem (Przekrój poprzeczny to płaszczyzna należąca do walca równoległy do podstawy co w przypadku walca musi być kołem)
Po drugie jeśli już by przyjąć że to w tym jest błąd to nie wiadomo w jakiej orientacji ten prostokąt jest przekrojem osiowym bo jeśli przyjmiemy że w podstawie jest to a to inaczej wyjdzie jak damy że jest 2a co nie jest sprecyzowane w treści zadania
Jako że jest to zadanie z odpowiedziami a b c i d to zadanie nie mam poprawnej odpowiedzi że przekrój poprzeczny nie może być prostokątem.
Mam nadzieje że pomogłem chociaż może warto napisać jeszcze do pana że takie zadanie istnieje?