mildyl06 19 wyśw. 01-04-2026 21:58

Zadanie 8, arkusz 1

Dzień dobry, czy w założeniu nr 3 mogę podnieść do kwadratu(nie wiedząc czy obie strony nierówności są dodatnie) jeśli uzasadnię że z założenia 1 i 5 wynika że x należy od 3 do nie skończoności?

matematyka rozszerzona arkusz 1 logarytm Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
Lampa24/7 01-04-2026 23:23

Ogólnie nie wiem czemu dałaś ten 5 warunek w taki sposób i czemu to musi być większe lub równe 0 jak powinnaś dać że wartość pod pierwiastkiem musi być większa bądź równa zero. No ale ostatecznie i tak taki warunek jest tożsamy z tym że pod pierwiastkiem musi być większe lub równe zero ale myślę że możesz za to stracić punkty na maturze. A do tego punktu 3 to absolutnie nie możesz tak zrobić. Za to musisz najpierw wyznaczyć dziedzinę i potem dopiero możesz się zabierać za rozwiązanie tego równania gdzie po prostu dla tego pod pierwiastkiem musi być dodatnie i tamto x - 1/2 > 0 i część wspólną tego robisz. No nie wiem może da się to jakoś prościej ale to jest dla mnie zrozumiałe i wiem że nie łamię żadnych zasad matematycznych.

Michał 01-04-2026 23:30
Wg mnie tak, bo z tych założeń wynika już informacja, że x > 3, więc lewa strona nierówności nigdy nie będzie ujemna, nawet gdyby ten przedział się później bardziej zredukował.