mateuszlukowski 75 wyśw. 02-04-2026 13:33

2023P.3.1

jak to narysować nie znając kąta? I mozna bylo sobie wziąc do rozpisania momentu pędu skladowej prostopadłej?

grawitacja prawa keplera Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 02-04-2026 20:45

Trzeba tu zauważyć, że można sin(alfa) wyrazić jako stosunek składowej prostopadłej vb do samego vb, bo jest to kąt w trójkącie prostokątnym, czyli sin(alfa) = v_B,prost / v_B. Zawarłem to na rysunku poniżej. Stąd wiemy, że vp = 2* v_B,prost (zgubiłeś dwójkę w ostatnim przekształceniu). Czyli v_B,prost = 6 kratek. I na tej podstawie rysujemy v_B, tak, żeby v_B,prost był faktycznie jego składową prostopadłą do r_B. Samo v_B musi być oczywiście styczne do elipsy w danym punkcie i to już trzeba zrobić trochę "na oko".

mateuszlukowski 03-04-2026 11:21

ale ten kąt alfa nie powinien być pomiędzy promieniem a v_B?

s.gugula 03-04-2026 12:03

Powinien - i tak naprawdę jest (zauważ, że jeśli "przedłużysz" promień r, to będzie to dokładnie ten kąt, który zaznaczyłem). Natomiast możesz go też zaznaczyć tak jak zapewne miałeś to na myśli, czyli dokładnie pomiędzy v_B i r na rysunku (to będzie ten większy kąt, rozwarty) - tak się natomiast składa, że w przypadkach gdy mamy do czynienia z iloczynem wektorowym to zawsze można ten kąt zaznaczyć na te dwa wskazane przeze mnie sposoby i obie wersje będą ok. Jest tak dlatego, że jeśli to co ja zaznaczyłem jako alfa, to Twoja propozycja to będzie 180 - alfa (gdyby Twoja propozycja to było alfa, to moja to będzie 180 - alfa). A w przypadku iloczynu wektorowego zawsze używamy sin(alfa), więc nie ma różnicy czy weźmiemy alfa czy 180 - alfa, bo sin(alfa) = sin(180 - alfa).

mateuszlukowski 04-04-2026 10:48

a no wlasnie, myslalem ze to zawsze musi być ten kąt dokladnie między v_b i r, ale w sumie wychodzi na to samo ze wzorów redukcyjnych, teraz to widzę. Dziękuję

s.gugula 04-04-2026 14:20

Super, nie ma sprawy :)