tosia.smy 118 wyśw. 03-04-2026 20:09

hipotetyczna sytuacja zadanie 12 arkusz 7

mam hipotetyczne pytanie, gdyby polecenie brzmiało aby dla danego wzoru h(x) wyznaczyć najmniejszą wartość to jak należałoby to zrobić?

dziedzina to wtedy R-{0}

pochodna zeruje się wtedy dla +/- 2pierw z 6, ale przy rysowanie zmienności znakun pochodnej trzeba uwzględnić to że 0 nie zależy do dziedziny

wtedy pochodna jest ujemna czyli funkcja maleje w przedziałach <-2pierw 6, 0) oraz (0, 2pierw 6>

wydaje mi się że trzeba obliczyć lim przy x -> 0 po dodatnich i ujemnych, ale wtedy dostajemy wynik jako +/- inf i nie wiem jak należałoby wtedy podać odpowiedź

pytam jakby na maturze pojawiło się zadanie z optymalizacji gdzie jakaś liczba nie zależy do rozpatrywanego przedziału gdzie pochodna jest ujemna/dodatnia

granice Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
jarosinski 08-04-2026 00:51

Tak — 0 trzeba zaznaczyć w tabeli zmienności jako punkt wyłączony z dziedziny, bo rozdziela dziedzinę na dwa przedziały.

tosia.smy 10-04-2026 10:21

jak to wtedy rozwiazac? kiedy przy x -> 0 wychodzi inf?

jarosinski 12-04-2026 23:40

Kiedy pochodna przy tym zerze dąży do nieskończoności ? Masz na myśli jak wtedy odtworzyć to w funkcji? 

Jesli przy x->0 wychodzi + niesk to to nie daje minimum, jeśli przy x->0 wychodzi - inf to funkcja nie ma najmniejszej wartości.

tosia.smy 13-04-2026 11:26

a czy poprawnie obliczylam tą granice? czyli wtedy odpowiedzia byloby ze funkcja nie ma najmniejszej ani najwiekszej wartosci?

jarosinski 13-04-2026 14:02

Dobrze obliczyłaś.

I odpowiedź to tak, jeżeli funkcja dąży do nieskończoności, to jaka miałaby być jej najmniejsza / największa wartość ?