Tymoteusz Stec 121 wyśw. 06-04-2026 18:29

Zadanie 2.3 arkusz 6 z fizyki.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc z zadaniem 2.3 jak podpunkty 2.1 I 2.2 udało mi sie późnej poprawić to szczerze mówiąc nie wiem jak sie zabrać za 2.3 wiem że odpowiedź jest w kryteriach, ale nie mogę jej zrozumieć.  Z góry dziękuję każdemu za pomoc.

Fizka Arkusze pęd Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 07-04-2026 11:14

Trzeba wykorzystać fakt, że F = delta_p/delta_t. delta_t mamy, trzeba zatem znaleźć wartość wektora delta_p, a żeby to zrobić to trzeba najpierw taki wektor w ogóle poprawnie narysować. delta_p to wektor zmiany pędu ciała, czyli wektorowo jest to różnica wektorów p2 - p1. p1 to wektor pędu, który ciało posiadało przed zadziałaniem na nie siły F, a p2 wektor pędu już po tym zadziałaniu siły. Jeśli stworzymy takie wektory p1 i p2 i zrobimy takie odejmowanie (wektorowo!), to otrzymamy wektor delta_p, którego długość zwyczajnie geometrycznie (z Pitagorasa) określimy i wiedząc, że np. wektor p1 miał określoną długość w kratkach, której odpowiada określona wartość w kg*m/s, to znając długość w kratkach wektora delta_p też określimy jego wartość w kg*m/s. Rysunek przedstawiający tę sytuację zawarłem w innym temacie na forum dotyczącym tego zadnaia, więc podlinkowuję go tutja: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1775374732-zad-23-arkusz-6-fizyka