Julka 320 42 wyśw. 07-04-2026 22:03

pytanie Ew

pytanie ogólne

czy jak liczymy energię wiązania w jakimś rozpadzie i bierzemy tą deltę m, to czy zawsze bierzemy to co jest po lewej stronie reakcji odjąć to co jest po prawej czy czasami robimy też to na odwrót (od prawej odejmujemy lewą)?

fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 08-04-2026 12:27

Musisz doprecyzować pytanie, bo nie wiem czy je rozumiem. Nie wiem do końca co masz na myśli mówiąc o lewej i prawej stronie "reakcji". Licząc cokolowiek możemy odejmować lewe/prawe strony jakeiegoś równania, ale teraz pytanie, czy chodzi Ci o równanie opisujące ZZE całkowitej, czy może np. coś co nazwałem na zajęciach bilansem masy jądra? Bo jeśli chcemy policzyć Ew jądra (Ew jest liczona dla konkretnego jądra, a nie ogólnie w rozpadzie), to ona bezpośrednio nie pojawia się w ZZE całkowitej (tam są przecież tylko energie spoczynkowe i energie kinetyczne - nie ma energii wiązań). Można ją wyliczyć mając faktycznie delta_m i ona siedzi w tym właśnie bilansie masy jądra. I tak jak ja to równanie zapisywałem, to delta_m zapisywałem po prawej stronie, ale to przeciez tylko sposób zapisu. Więc z bilansu masy wyznacza się delta_m jako (zawsze) Z*mp + N*mn - m_jądra i potem przemnaża to przez c^2 i mamy energię wiązania danego jądra.

Chyba, że tak naprawdę nie pytałaś o energię wiązania, tylko o energię kinetyczną produktów rozpadu (czyli energię wydzieloną w rozpadzie), co jest znacznie częstszym obliczeniem na maturze. Wtedy rozpisujemy ZZE całkowitej i ta energia kinetyczna produktów pojawi się po prawej stronie równania i po prostu trzeba ją wtedy z tego równania wyznaczyć.

Ale być może nie do końca zrozumiałem Twoje pytanie, więc nie wiem czy udzieliłem Ci satysfakcjonującej odpowiedzi, w razie czego doprecyzuj proszę o co Ci dokładnie chodziło, możesz to też poprzeć np. jakimś przykładem :)