* Podając numer telefonu i klikając na przycisk "Proszę o kontakt", akceptujesz regulamin platformy i wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych,
w szczególności numeru telefonu, przez Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP 6372144158
w celu przedstawiania oferty przez telefon. Twoje dane będą przetwarzane na zasadach określonych w polityce prywatności.
Administratorem danych osobowych jest Łukasz Jarosiński prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński
z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP: 6372144158. Zapoznaj się z informacjami o przetwarzaniu danych tutaj.
Musisz doprecyzować pytanie, bo nie wiem czy je rozumiem. Nie wiem do końca co masz na myśli mówiąc o lewej i prawej stronie "reakcji". Licząc cokolowiek możemy odejmować lewe/prawe strony jakeiegoś równania, ale teraz pytanie, czy chodzi Ci o równanie opisujące ZZE całkowitej, czy może np. coś co nazwałem na zajęciach bilansem masy jądra? Bo jeśli chcemy policzyć Ew jądra (Ew jest liczona dla konkretnego jądra, a nie ogólnie w rozpadzie), to ona bezpośrednio nie pojawia się w ZZE całkowitej (tam są przecież tylko energie spoczynkowe i energie kinetyczne - nie ma energii wiązań). Można ją wyliczyć mając faktycznie delta_m i ona siedzi w tym właśnie bilansie masy jądra. I tak jak ja to równanie zapisywałem, to delta_m zapisywałem po prawej stronie, ale to przeciez tylko sposób zapisu. Więc z bilansu masy wyznacza się delta_m jako (zawsze) Z*mp + N*mn - m_jądra i potem przemnaża to przez c^2 i mamy energię wiązania danego jądra.
Chyba, że tak naprawdę nie pytałaś o energię wiązania, tylko o energię kinetyczną produktów rozpadu (czyli energię wydzieloną w rozpadzie), co jest znacznie częstszym obliczeniem na maturze. Wtedy rozpisujemy ZZE całkowitej i ta energia kinetyczna produktów pojawi się po prawej stronie równania i po prostu trzeba ją wtedy z tego równania wyznaczyć.
Ale być może nie do końca zrozumiałem Twoje pytanie, więc nie wiem czy udzieliłem Ci satysfakcjonującej odpowiedzi, w razie czego doprecyzuj proszę o co Ci dokładnie chodziło, możesz to też poprzeć np. jakimś przykładem :)