ola 8 wyśw. 10-04-2026 10:48

Zad 3.1 fizyka arkusz 9

Czy to że rozłożyłam siłę ciężkości  na składowe poskutkowało by tym że dostałabym za to zadanie 0 pkt? Zawsze tak nas uczyli rysować w szkole siły odrazu rozkładając na składowe, ale w odpowiedziach zauważyłam że narysowane są tylko siła tarcia, ciężkości i reakcji

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 10-04-2026 11:31

No mogłoby to niestety zostać nieuznane. Rozkład siły na składowe oczywiście bardzo często się przydaje w tego typu zadaniach, ale to już w tych podpunktach obliczeniowych. Natomiast w tych podpunktach gdzie siły trzeba po prostu np. dorysować, to ja bym dla 100% bezpieczeństwa tego nie robił. Ewentualnie narysował tylko składowe, ale już bez samej "właściwej" siły ciężkości. No bo rozkłąd na składowe robi się po to, żeby właśnie zamiast danej sił narysować jej skłądowe, bo z nimi w określonych sytuacjach łatwiej się pracuje. No ale jeśli naniesiemy je na jednym rysunku i powiemy, że to są siły działające na nasze ciało, to w praktyce narysowaliśmy dwa razy tę samą siłę (tu: siłę ciężkości, tylko że jeden raz "niezmienioną", a drugi raz rozłożoną na składowe).