Fifonsz 133 wyśw. 10-04-2026 12:15

Arkusz 3 zadanie 6

Czesc czy moglby mi ktos wytlumaczyc to zadanie, bo kompletnie tego nie rozumiem. Ogolnie jak chodzi o prawdopodobienstwo to zadania robie dobrze ale jak pojawia sie wzor bajsa to zawsze zle mi wychodzi, ma ktos jakies wskazowki odnosnie takich zadan z bajsem??

matematyka matura bayes Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
Lampa24/7 10-04-2026 14:21

To ja polecam takiego triczka że na początku liczysz sobie prawdopodobieństwo całkowite czyli wszystkie gałęzie które spełniają pierwszy warunek sportowiec(czerwona i żółta galąź) i potem znajdujesz gałąź na drzewku która spełnia warunki zadania czyli "Wylosowano sportowca ... Jaka jest szansa że to chłopiec" możesz sobie podkreślić te słowa nawet i bierzesz gałąź która spełnia oba warunki(czerwona gałąź) i potem ją dzielisz przez p-stwo całkowite.

Jak masz jakieś pytania to z chęcią odpowiem.

Fifonsz 10-04-2026 23:03

bo we wzorze bajsa jest jeszcze prawdopodbienstwo warunkowe a ty zapisales poprostu p-stwo od wylosowania chlopaka co uprawia sport. Nie trzeba osobno liczyc tego P(A|Bk) i potem do wzoru?? 

Lampa24/7 11-04-2026 12:10

No już ci wszystko wyjaśniam. Prawdopodobieństwo warunkowe to jest ta mała gałązka bo tłumacząc na słowa P(A|Bk) prawdopodobieństwo że wylosowano sportowca pod warunkiem że już wiem że to chłopiec. A dosłownie jak zobaczysz na drzewku to tym prawdopodobieństwem jest mała gałązka od chłopca(warunek że musi być chłopcem). Na tym polega triczek że rozpatrujesz problem gałęziami a nie jakimiś wzorami które ciężko przełożyć na zrozumienie(ja teraz musze się przyjrzeć tym wzorom dokładnie co robią żeby ci odpowiedzieć) i nie musisz ich wogle rozumieć tylko czystą logiką to rozwiązujesz. Ten wzór w karcie wzorów mam wrażenie został specjalnie podany w takiej formie żebyś nie wiedział co się dzieje. Rozwiązując to sposobem gałęzi całość jest dziecinnie prosta.

A zobacz że część wspólna tych zbiorów no to na górze p-stwa warunkowego to właśnie gałąź.

Jeśli nadal masz jakieś pytania albo chcesz żebym dokładniej pokazał ci jak robić metodą gałęzi to z chęcią odpowiem.

Fifonsz 11-04-2026 20:12

aha czyli wychodzi na to ze w bajsie na gorze zostaje iloczyn zdarzen (w tym zadaniu chlopiec i sportowiec jednoczesnie) bo tamto P(Kb) sie skraca tak jakby, kurde mega dobre podejscie bo w karcie wzorow prawdopodbienstwo jest nieczytelne zeby zrozumiec tbh, jak masz jeszcze jakies zadanie z bajsa rozwiazane to chetnie bym zerknal zeby sobie utrwalic, jesli to nie problem:))

Lampa24/7 11-04-2026 22:58

No mogę ci wysłać moje rozwiązania ale to są z następnych arkuszy jak chcesz to wyślę ale myślę że to bez sensu. Jak coś to możesz na forum wysyłać do jakiegoś konkretnego to ci pokaże jak dane rozwiązać. A jak chcesz jakieś zadania do rozwiązania to masz na facebooku Pan wysyłał. Jeszcze ci tutaj tak punktami schemat rozwiązania takiego zadania i myślę że jak się będziesz nim kierował to wszystkie zadania pogryziesz.

1. Rysujesz drzewko

2. Patrzysz który warunek jest już spełniony z polecenia tak już przyklepany.

3. zaznaczasz sobie waszystkie gałęzie które spełniają ten warunek i liczysz sumę tych gałęzi.

4. Wracasz do polecienia i szukasz zdarzenia którego masz policzyć prawdopodobieństwo i pogrubiasz tą gałąź która go spełnia.

5. Dzielisz pogrubioną gałąź przez p-stwo całk. i odpalasz cygaro.

No i tak serio no bo spojrzałem na moje rozwiązania tego typu zadań z dalszych arkuszy to one się niczym nie różnią jedynym problemem może być zaznaczenie dobrych gałęzi ale to jest do wyćwiczenia.

Jak masz jeszcze jakieś pytania albo chcesz żebym ci wysłał te rozwiązania z dalszych arkuszy to z chęcią odpowiem.

Fifonsz 11-04-2026 23:35

o dzieki za ten schemacik chyba najlepsze wtlumaczenie tego bajsa jakie slyszalem serio, zrobilem sobie zadanie przykladowe z arkusza 4 i dobrze mi wyszlo, dzieki wielkie naprawde