zrobilam to od razu z tw sin, wyznaczylam cosa i cos15, ale wychodzi mi inny wynik niz w odpowiedziach i nie wiem gdzie ma blad
No tak ale chodzi o to że tam masz jeszcze minus równania x = 2x - 2 nie możesz skrócić przez x mimo że x=x a w twoim przypadku sytuacja wygląda analogicznie. Już rozumiesz?
aaa faktycznie, glupi blad
ale cos mi dalej z tego nie wychodzi, wiem ze tak jest duzo ciężej ale wydaje mi sie ze powinno wyjsc taką motodą
tutaj wynik to w zaokrągleniu 7 coś a w odp wychodzi 4 coś
nie wiemy czy cosa jest dodatni czy ujemny, ale dla ujemnego wychodzi -4 coś wiec to jest zla wartosc rowniez

Dobrze wychodzi musiałaś się gdzieś pomylić
czyli moj sposob jest matematycznie poprawny tylko to kwestia obliczen? bo te obliczenia sa okej, bo sprawdzalam na photomath
no właśnie w zasadzie to nie ma pewności czy ten kąt jest rozwarty czy ostry, wiec chyba trzeba by policzyc obie wersje? ale dla zadnej nie wyszedl mi poprawny wynik

Wszystko się zgadza z odpowiedziami.
"Zauważenie, że naprzeciwko największego kąta najdłuższy bok" Tylko tego stwierdzenia nie rozumiem do końca.
to jest twierdzenie matematyczne :)
No jak skracasz sobie sin 165 z sin 15 to nie możesz tego zrobić bo masz tam jeszcze minus.