Michalina 102 wyśw. 17-04-2026 11:40

Zad 11 Arkusz 18

Mam pytanie, tak naprawdę to na podstawie czego my ustalamy która połowa przekątnej podzielonej w stosunku 1:3 to tak dłuższa, I właśnie nie wiem czy zły wynik u mnie wlasnie z tego wynika czy jeszcze z czegoś innego

Matematyka matura rozszerzona Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
Lampa24/7 18-04-2026 15:50

No bo ty liczysz nie promień okręgu opisanego na deltoidzie a na trójkącie ABC już pomijając to że ci źle wyszło |BC|. Ustalamy to na podstawie tego że mamy tam kąt rozwarty. Ale to masz dobrze akurat.

Michalina 28-04-2026 20:14

no ale czy promień nie powinien wyjść taki sam dla trójkąta jak i deltoidu 

Michalina 28-04-2026 20:20

a czemu to ze tam jest kat 120 stopni nam okresla ze DP jest krotsze od     pb

Lampa24/7 29-04-2026 15:21

"no ale czy promień nie powinien wyjść taki sam dla trójkąta jak i deltoidu?"

Nie chociaż tak jeśli byś wzięła ten trójkąt który zwiera oś symetrii deltoidu ten różowy

Wynika to z tego że skoro można opisać na tym deltoidzie okrąg(nie da się na każdym) to kąty muszą mieć tam 90 stopni  i ta różowa przekątna jest równa średnicy w obu tych trójkątach(oba trójkąty zawierające oś symterii są takie same). Więc wystarczyło wziąć połowę długości różowej przekątnej żeby mieć promień okręgu opisanego.

Lampa24/7 29-04-2026 15:42

"a czemu to ze tam jest kat 120 stopni nam okresla ze DP jest krotsze od     pb?"

Wynika to z tego że 120 jest kątem rozwartym i kąt przeciwległy musi być ostry kąty te tworzą trójkaty równoramienne ze wspólną podstawą no to oczywistym jest że trójkąt z kątem ostrym będzie miał dłuższą wysokość. To jest po prosty własność w planimetrii

Tutaj jeszcze ci dowód napisałem zobacz że tg dla b2 muszą być większe co za tym idzie b2 musi być większe.