wiktorszala5 70 wyśw. 15-05-2026 13:45

zad 2023.3 - zrozumienie układu

1) Czy w tym zadaniu naciąg linki z obu stron bloczka / krążka jest taki sam ponieważ jego masa jest pomijanie mała?

2) Czy gdyby jego masa była niepomijalne mała i coś byśmy wiedzieli o jego promieniu to przeprowadzone przeze mnie poniżej rozumowanie byłoby prawdziwe - wtedy już ten naciąg linek by się zmienił?

*Przy czym krążek miałby takie samo przyspieszenie jak walec i ciężarek

bryła sztywna siły Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 16-05-2026 11:59

1) Tak

2) Tak, wtedy naciąg linek by się zmienił, a krążek obracał by się wskutek wypadkowego momentu sił, który na niego działa i można by napisać dla niego drugą zasadę dynamiki w ruchu obrotowym analogicznie do tego jak zrobiliśmy to chociażby na ostatniej wielkiej lekcji.

Nie widzę niestety załadowanego przez Ciebie obrazka, więc nie jestem w stanie się do tego odnieść :( upewnij się wrzucając obrazek, że robisz to z wykorzystaniem dedykowanej do tego funkcji na pasku narzędzi u góry:

wiktorszala5 16-05-2026 18:40

Dzięki za informacje :)

Czy teraz obrazek jest widoczny?

Jeśli nie to i tak nie było na nim jakoś wiele informacji tylko właśnie to stwierdzenie, że F2 > F1 i podstawienie tego do dobrze znanych wzorów opisujących ruch krążka

PS korzystam z tej funkcji i mam widoczny obrazek ze wcześniejszego wpisu

s.gugula 17-05-2026 17:55

Kurczę, to nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo ja dalej nie widzę :/ widzę tylko pierwszy obrazek, który wrzuciłaś z samą treścią zadania, ale pozostałych dwóch z Twoimi zapisami jak rozumiem niestety już nie widzę.

Ale w każdym razie na krążek faktycznie działałyby wtedy dwie siły i ta przyłożona do jego prawego krańca zwrócona w dół byłaby większa co do wartości od siły przyłożonej do jego górnego krańca działającej w lewo. I przez to mielibnyśmy wypadkowy moment sił działający na krążek, równy R*F2 - R*F1.