Mateusz_J 46 wyśw. 16-05-2026 17:34

Pytanie dotyczące zadań obliczeniowych

Na przykład zadanie 11 arkusz 4

Ja mam pytanie, jak najlepiej robić zadania obliczeniowe z grawitacji i astronomii oraz relatywistyki ( końcowe działy ), aby się nie pomylić. Ja już siedzę trochę czasu nad samymi obliczeniami i zawsze wychodzi mi wynik inny niż w kryteriach. Co z tym zrobić ? Bo jednak każdy punkt jest ważny, a słabo coś takiego zepsuć…

Arkusze Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 17-05-2026 18:04

No cóż, nie ma tu żadnej magicznej metody, która chroniłaby przed pomyłką, natomiast takim stosunkowo prostym sposobem na upewnienie się czy wynik jest ok, jest zwykłe jego sprawdzenie - czyli np. jak wyliczysz prędkość elektronu w zadaniu z relatywistyki (wspomniane zadanie, podpunkt 2), to wstaw to potem po prostu do pierwotnego równania (tu np. do wzoru na energię kinetyczną elektronu, czyli E - E0) i zobacz czy odtworzysz to co zostało podane w treści, tzn. czy faktycznie wyjdzie Ci ta energia kinetyczna równa 600 keV. Oczywiście nie radzę tego robić w każdym zadaniu obliczeniowym, bo to jednak może troszkę czasu zabrać, ale w takich właśnie rozbudowanych obliczeniowo zadaniach tak można sprawdzać swój wynik.

No a druga rzecz, to to o czym często mówiłem na zajęciach - ja jestem zwolennikiem zapisywania wartości wielkości fizycznych, które wstawiamy do wzoru z jednostkami, bo wtedy też zdecydowanie łatwiej ustrzec się pomyłki wynikającej z zastosowania jakiejś pod- czy też nadwielokrotności (np. mJ zamiast J itp.). No i warto obliczenia zostawiać kalkulatorowi, ale to chyba dość oczywista sprawa ;)