Na przykład zadanie 11 arkusz 4
Ja mam pytanie, jak najlepiej robić zadania obliczeniowe z grawitacji i astronomii oraz relatywistyki ( końcowe działy ), aby się nie pomylić. Ja już siedzę trochę czasu nad samymi obliczeniami i zawsze wychodzi mi wynik inny niż w kryteriach. Co z tym zrobić ? Bo jednak każdy punkt jest ważny, a słabo coś takiego zepsuć…
No cóż, nie ma tu żadnej magicznej metody, która chroniłaby przed pomyłką, natomiast takim stosunkowo prostym sposobem na upewnienie się czy wynik jest ok, jest zwykłe jego sprawdzenie - czyli np. jak wyliczysz prędkość elektronu w zadaniu z relatywistyki (wspomniane zadanie, podpunkt 2), to wstaw to potem po prostu do pierwotnego równania (tu np. do wzoru na energię kinetyczną elektronu, czyli E - E0) i zobacz czy odtworzysz to co zostało podane w treści, tzn. czy faktycznie wyjdzie Ci ta energia kinetyczna równa 600 keV. Oczywiście nie radzę tego robić w każdym zadaniu obliczeniowym, bo to jednak może troszkę czasu zabrać, ale w takich właśnie rozbudowanych obliczeniowo zadaniach tak można sprawdzać swój wynik.
No a druga rzecz, to to o czym często mówiłem na zajęciach - ja jestem zwolennikiem zapisywania wartości wielkości fizycznych, które wstawiamy do wzoru z jednostkami, bo wtedy też zdecydowanie łatwiej ustrzec się pomyłki wynikającej z zastosowania jakiejś pod- czy też nadwielokrotności (np. mJ zamiast J itp.). No i warto obliczenia zostawiać kalkulatorowi, ale to chyba dość oczywista sprawa ;)