Ania 79 wyśw. 17-05-2026 16:08

Arkusz 6 zad 2.3 fizyka

Powinno wyjść że 5 kratek=2kg*m/s, a 1kr=0,4, ale mi ciągle wychodzi, że zarówno 1 jak i 5 to tyle samo. Co jest źle? 
Arkusze Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 17-05-2026 18:37

Nie wiem czy do końca rozumiem Twój zapis, ale w każdym razie trzeba zrobić to tak: bierzesz sobie wektor p i widzisz, że ma on długość 5 kratek. Policzmy wartość tego wektora, to jest po prostu iloczyn m*v, czyli 0,4 kg * prędkość ciała, która wiemy z treści, że jest równa 5 m/s, bo ciało pokonuje drogę 5 metrów w czasie jednej sekundy. Czyli wartość wektora p to 0,4 kg * 5 m/s = 2,0 kg*m/s. I więcej obliczeń już robić nie trzeba, bo to jednocześnie oznacza, że skoro cały wektor p o dłguości pięciu kratek ma wartość 2,0 kg*m/s, to jakiś inny wektor pędu o długości jednej kratki będzie miał wartość 1/5 * 2,0 kg*m/s, czyli 0,4 kg*m/s.

A to co Ty tutaj policzyłaś to jest tak naprawdę dwa razy policzenie tego samego, czyli po prostu wartości całego wektora p. Bo tak naprawdę w obu przypadkach mnożysz po prostu masę ciała przez jego prędkość (tylko, że trochę inaczej zapisaną, ale dającą wartościowo to samo, można by ją również zapisać np. jako 2m / (2/5) s i też dostaniemy to samo.

Ania 17-05-2026 19:45

Czyli nie można od razu policzyć jaką ma wartość wektor pędu o długości jednej kratki? Bo właśnie to chciałam zrobić 

s.gugula 18-05-2026 11:30

Można, ale to byłoby po prostu zapisanie: (1/5) * 0,4 kg * 5 m/s = 0,4 kg*m/s, czyli sama musisz przemnożyć ten pęd przez 1/5. I to będzie oczywiście ok.