Maria 21 wyśw. 18-05-2026 18:19

Rysunki

Pytanie do rysunków w zadaniach na maturze

Mam pytanie, czy jeżeli w poleceniu jest aby narysować np. jakąś siłę czy dalszy bieg promienia to czy oprócz ich faktycznego narysowania można zaznaczyć sobie inne potrzebne rzeczy na rysunku? Np. w zad. 8 z arkusza 2 dorysowałam normalne i zaznaczyłam kąty, a trzeba było narysować tylko dalszy bieg promienia i nie wiem czy takie pomocnicze rzeczy też mogę dorysowywać na maturze?

I chciałabym też zapytać, czy jak wprowadzam oznaczenia to muszę na maturze wyjaśniać słownie co one oznaczają, np. napisać, że kąt alfa to kąt padania promienia na granicę ośrodków 1 i 2 ?

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 18-05-2026 19:15

Tak, takie delikatne pomocnicze rzeczy będą w porządku, zresztą CKE z reguł teraz konstruuje te zadania w taki sposób, że sami rysują już niezbędna pomocnicze linie, więc najprawdopodobniej nie trzeba będzie w ogóle takich pomocniczych rzeczy robić. Bądźmy natomiast uważni, żeby też nie "wychodzić przed szereg" - np. jeśli jest ciało na równi pochyłej i mamy narysować siły działające na to ciało, to nie rozkładajmy ich na składowe (potem można czy wręcz trzeba to zrobić w kontekście obliczeń, ale to już inna kwestia). Narysujmy tylko te sił "nierozłożone" i tyle. Jeśli nie jest też nic powiedziane, aby zaznaczać siłę wypadkową, to też jej w żaden sposób nie zaznaczajmy itp.

Co do pytania o oznaczenia - warto to napisać. Bardzo często jest to sprawa oczywista i nie ma żadnych wątpliwości, ale dla świętego spokoju i tak warto to opisać - natomiast tu znów CKE często ułatwia nieco sprawę, bo już w samej treści zadania wprowadzają oni niezbędne oznaczenia symboli i wtedy po prostu trzeba tylko działać na tych symbolach, które oni już nam podali.

Maria 18-05-2026 19:26

Dobrze, dziękuję Panu

s.gugula 18-05-2026 19:30

Nie ma sprawy :)