Maja 21 wyśw. 19-09-2026 20:49

zadanie 1.1 , 1.2 ze strony 352 książka kurs maturalny

Zadanie 1. Profesjonalny łyżwiarz rozpędzit się na lodzie do prędkości równej 54 km/h. Po osiągnięciu tej prędkości rozpoczął hamowanie i pokonał jeszcze 45 m do momentu zatrzymania się. Należy przyjąć, że łyżwiarz podczas hamowania poruszat się ruchem prostoliniowym ze stałym opóźnieniem. (4p)

• 1.1 Oblicz wartość przyspieszenia (opóźnienia) łyżwiarzą - podaj wynik w m/s2. (2p)
  • 1.2 Oblicz czas hamowania łyżwiarza - podaj wynik w sekundach. (1p)

Hej , mógłby ktoś podpowiedzieć co zrobiłam nie tak ? Wynik wyszedł mi a= 2,33 m/s2 i t=6,43s a powinno być a= 2,5 m/s2 i t=6s. Dobrze kombinowałam czy cały sposób myślenia jest źle ? 

#fizyka #kinematyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 19-09-2026 22:41

Wychodzisz od dobrych wzorów (na prędkość i drogę w ruchu jednostajnie opóźnionym), ale potem się trochę zakręciłaś i popełniłaś pewne błędy w przekształceniach. Tzn. przede wszystkim należy zauważyć, że łyżwiarz na końcu się zatrzymał, czyli jego prędkość końcowa v jest zerowa (dokładnie tak jak w pierwszym podpunkcie w zadaniu z samochodem na zajęciach). Czyli pod v wstawiamy 0. Stąd z pierwszego równania zostaje nam 0 = v0 - at. A to oznacza, że t = v0/a. I taką wartość t należy wstawić do równania na drogę. W ten sposób powinnaś dostać s = v0*v0/a - (a/2)*(v0/a)^2, co ostatecznie powinno Ci dać s = v0^2/2a. I stąd możesz wyliczyć a, a następnie znając a obliczyć t z wyznaczonego wczesniej wzoru t = v0/a.