Franciszek 11 wyśw. 25-09-2026 19:32

zadanie domowe 1, zadanie 1.1, 1.3

1. Zadanie 1. Profesjonalny łyżwiarz rozpędził się na lodzie do prędkości równej 54 km/h. Po osiągnięciu tej prędkości rozpoczął hamowanie i pokonał jeszcze 45 m do momentu zatrzymania się. Należy przyjąć, że łyżwiarz podczas hamowania poruszał się ruchem prostoliniowym ze stałym opóźnieniem. (4p)
  2. 1.1 Oblicz wartość przyspieszenia (opóźnienia) łyżwiarza - podaj wynik w m/s2 (2p)
  3. 1.3 Podczas kolejnego przejazdu łyżwiarz rozpędził się do prędkości równej 10 m/s i ponownie rozpoczął hamowanie z takim samym opóźnieniem jak wcześniej. Oblicz drogę jaką pokonał podczas drugiego przejazdu łyżwiarz od momentu rozpoczęcia hamowania do całkowitego zatrzymania się - podaj wynik w metrach. (1p)

1. Czy jeżeli rozwiązałem zadanie urzywając wzorów v=v0+at i s=v0t+at^2/2 zamiast wzorów z minusami i wynik wyszedł mi a=-2,5 to powiniennem ocenić to na 2 punkty?
  2. czy jeżeli w podpunkcie 1.3 nie wyprowadzałem wzoru na nowo, tylko podstawiłem dane do wzoru z podpunktu 1.1, uzyskując poprawny wynik, to czy powiniennem pryznać za to punkt?

kryteria oceniania Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc