Hejo, jakie powinienem dać warunki w tym zadaniu? Wiem, że napewno delta>0, bo mamy dwa różne od siebie x. Wydaję mi się, że ta informacja x1=2x służy tylko po to, żeby poinformować, że ixy będą od siebie różne, a nie po to, żeby stworzyć któryś ze wzorów vietea, bo jest to nie możliwe. Próbowałem z dodaniem kolejnych równań, ale się zaciąłem
.
ale zobacz, że próbuję rozwiązać ten układ równań, ale dalej gdzie popełniam błąd, bo mi nie chce wyjść wynik
Hej,
W tym zadnaiu jak najbardziej można skorzystac z wzorów vieta a nawet jest to wskazane ponieważ z sumy możemy obliczyć np x2 i to będize po prostu -b/3a=x2 = (2m+1)/3 i podstawic to do drugiego jako 2*x2 * x2 = m^2+2
i z tego wyjdzie nam m=4 co jest większe niż 1,75 czyli pasuje do warunku delty >0
Pozdrawiam
Czesc, warunki masz dobre :
1) delta >0
2) x₁=2x₂- tego wyrazenia nie da sie zapisac w za pomoca wzorow vietea, w takim przypadku robisz uklad 3x3
aby zrobic to zadanie musisz stworzyc uklad rownan 3x3 ze wzorami viete'a co zrobiles/as wiec pozostaje ci tylko go rozwiazac . Pamietaj aby rozwiazac jakis uklad rownan potrzebujesz tyle rownan co niewiadomych (o ile rownania nie wynikaja bezposrednio z siebie) w tym przypadku masz 3 niewiadome : x₁,x₂,m oraz 3 rownania wiec uklad jest rozwiazywalny .