Klocek o masie m znajduje się na równi pochyłej o kącie nachylenia do poziomu równym 𝛼. Współczynnik tarcia statycznego klocka o powierzchnię równi wynosi 0,7. Oblicz dla jakiego kąta nachylenia równi klocek zacznie zsuwać się w jej dół. Wynik podaj z dokładnością do jednego stopnia.
Czesc,
1.Problem- Nie rozumiem troche jak definiowane jest ,,zacznie zsuwać się " rozumialem to przez to ze sila skladowa Fx musi byc wieksza od tarcia kinetycznego aby klocek zaczal sie zsuwac czyli zeby predkosc byla nie zerowa , natomiast w kryteriach nie ma nierownosci a jest rownanie czyli obliczany jest kat graniczny a przeciez dla kata graniczengo klocek jeszcze nie zacznie sie zsuwac.
2.Problem- Zrobilem to tak : Fx>Fn*0,7 => Fx/Fn>0,7 podnosze do -1 potegi i wychodzi mi tgalfa <1,43 i tutaj nie mam pojecia co mi wyszlo najwyzszy kat ktory spelnia ta nierownosc to 55 wiec widze jakas analogie co do wyniku w kryteriach ale zeby bylo to prawidlowe powinienem miec tgalfa>1,43 i wtedy faktycznie wychodzilo mi od 35 stopni w gore . Z gory dziekuje za pomoc.
1) To, że klocek zaczyna się zsuwać należy interpretować tak, że przekroczona zostaje maksymalna wartość tarcia statycznego (nie kinetycznego) - analogicznie jak w przypadku zadania ze skrzynią robionego na lekcji - warunek jaki musiał być spełniony był taki, że siła "ciągnąca" skrzynię w prawo musiała być większa niż Ts,max. W kryteriach faktycznie jest równanie zamiast nierówności, no ale wynik ma być zaokrąglony do pełnych stopni, a z obliczeń wychodzi, że ten kąt graniczny to ok. 34,99 stopni, a zatem dla 35 stopni, co jest podane jako odpowiedź, zsuwanie już faktycznie się rozpocznie, więc jest ok.
2) Tu coś delikatnie pokręciłeś, tzn. jak masz Fx/Fn > 0,7 to już nie musisz tu niczego z tym robić, bo Fx/Fn to już jest tg(alfa). Zakładam, że Ty z jakiegoś powodu przyjąłeś, że Fn/Fx to tg(alfa), ale tak nie jest. Czyli tu już od razu masz tg(alfa) > 0,7 a stąd dostajesz alfa > 34,99, czyli ten najmniejszy kąt spełniający tę nierówność po zaokrągleniu do pojedynczych stopni to będzie 35.