Dzień dobry, moja książka nie zawiera tego zadania więc wysyłam ss z internetu. Chciałabym się spytać czy takie rozłożenie na wektory tej prędkosci jest poprawne i przede wszystkim jak podejść do podpunktu 2. Wiem że spełnione powinny być chyba obydwie zasady więc nie wiem jaka odpowiedź jest poprawna.
Byłabym ogromnie wdzięczna za wytłumaczenie tego zadania
Mam też pytanie czy będą udostępniane jeszcze linki do zadań domowych, niestety nie posiadam tych z roku 2026
1) Tak, ten rozkład jest zrobione poprawnie :)
2) To jest takie trochę podchwytliwe i nieoczywiste pytanie. ZZP jest tutaj oczywiście spełniona, natomiast nie do końca odpowiada to na pytanie zawarte w treści. Bo ZZP mówi nam po prostu, że pęd układu jest zachowany we wszystkich kierunkach. Natomiast pytanie jest o to co wystarczy zauważyć, by stwierdzić, że wzdłuż osi II prędkości się nie zmieniają. I tu wystarczy po prostu skorzystać z I zasady dynamiki Newtona - ona mówi, że jeśli na ciała nie działa żadna siła, to prędkość się nie zmeinia. A to oznacza, że wystarczy, że wzdłuż osi II na kulki nie działają żadne siły - i tak w istocie jest, bo te siły działają tylko wzdłuż osi I (która jest prostopadła do osi II), więc wzdłuż osi II tych sił nie ma, więc nie ma wzdłuż tej osi zmiany wektorów prędkości kulek. Stąd odpowiedź poprawna to odpowiedź C.
Co do ostatniego pytania, to nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wszystkie zestawy zad. domowych, kryteria do nich, wszystkie zadawane zad. maturalne itd. są w naszej książce: https://szkolamaturzystow.pl/produkt/zbior-zadan-maturalnych-fizyka-rozszerzona
Natomiast jeśli koniecznie nie chcesz się w nią zaopatrywać, to zestawy zad. domowych i kryteria do nich są zawsze na tablicy z zajęć oraz widoczne są na nagraniach. Natomiast dla własnej wygody zdecydowanie warto zaopatrzyć się w tę książeczkę.