Tosia 414 wyśw. 27-02-2023 10:24

7.51 Kłaczkow

Nie do końca rozumiem polecenie. Czy wszystkie pudełka muszą być zapełnione, czy któreś może być puste? Ale tak czy siak nie wiem jak to rozwiązać. 

matematyka rozszerzenie kombinatoryka prawdopodobieństwo kłaczkow Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
JuliaG 27-02-2023 17:02

a) kula może trafić do każdego z pudełek, więc każda z 5 kuli ma 4 możliwości - może trafić bowiem do 1 z 4 pudełek, więc:

4*4*4*4*4 = 1024 
b) najpierw wybieramy 2 pudełka z 4, które zapełnimy

Teraz nasze kule mają 2 możliwości, gdzie mogą trafić - 2^5, ale musimy odjąć od tego 2 przypadki - gdy wszystkie kule są w pierwszym pudełku i gdy wszystkie trafią do 2 pudełka (gdyby tak się stało to nie spełniałoby założenia, że kule znajdują się tylko w 2 pudełkach, wtedy aż 3 pudełka byłyby puste). Ostateczne równanie:

Artur 21-02-2025 12:31

No ale napisanie, że kule mogą się znaleźć tylko w dwóch pudełkach dla mnie oznacza, że mamy dwa z wylosowanych (4 po 2) do dyspozycji, czyli mogą także być wszystkie kul w jednym z tych dwóch pudełek, bo nigdzie nie ma o tym w treści zadania.

jarosinski 24-02-2025 18:15

Artue zajrzyj proszę tutaj https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1613601765-751-klaczkow

To pelecenie nie jest precyzyjne

Kuba12 24-02-2025 19:11

Dlaczego w podpunkcie a) kulom przyporządkowujemy pudełka, a nie pudełkom kule. Tłumaczę to sobie tak, że do 1 pudełka może wpaść 5 kul, do 2 pudełka może wpaść 5 kul itd.? Widziałem jak ktoś to tłumaczył na podstawie zadania 7.53 z windami i tam zrozumiałem sens, ale tutaj dla mnie jest to jedno i to samo. W ogóle zadam oprócz tego pytania, pytanie ogólne. Czy jest jakiś sposób/patent, żeby się nie mylić z tym przyporządkowywaniem i sobie to tłumaczyć w jasny sposób na podstawie każdego zadania, które wiadomo jest każde inne od każdego?

jarosinski 26-02-2025 09:41

Nie ma większego znaczenia co czemu będziesz w swoim rozumowaniu przyporządkowywał - ważne aby zliczyć wszystkie przypadki. Jeżeli mamy różnokolorowe pudełka i ponerowane kule to naturalnym jest że wrzucamy na różne sposoby kule do pudełek.

Gabi Szemraj 26-02-2025 09:44

Kuba, nie wiem czy dobrze myślę, ale też zastanawiałam się nad tym i ja to rozumiem tak:

Jeśli przyporządkowalibyśmy pudełkom kule, to mielibyśmy 4 miejsca (4 pudełka), gdzie pierwsze można zapełnić na 5 sposobów (5 kul), drugie na 4 itd., więc otrzymalibyśmy 5*4*3*2=120. Tylko że nasze kule nie rozmawiają ze sobą i nie umawiają się, która pójdzie gdzie ;) Rozumując w ten sposób, ograniczamy możliwości ich umiejscowienia w pudełkach. Każda kula ma takie samo „prawo” do każdego pudełka. Zatem każdą kulę można umiejscowić na 4 sposoby, stąd 4*4*4*4*4. 

Nie jestem jednak pewna, czy to dobry tok rozumowania. Proszę Pana Łukasza o weryfikację :)

Kuba12 26-02-2025 15:17

Chyba masz rację, myślałem sobie jeszcze nad tym i ja mam takie tłumaczenie teraz, że muszę kulom przyporządkować pudełka czyli 4^5. Nie możemy pudełkom przyporządkować kul, gdyż to po pierwsze:  nie może być 5^4 bo jak wrzucimy jedną kulę to do drugiego pudełka już nie ma 5 możliwości, a więc musimy zrobić 5!. Po drugie: 5! Generuje za mało przypadków, gdyż właśnie nie uwzględnia to przypadków jak w 1. Pudełku np. Mogą być wszystkie kule albo w 1. Pudełku są 2 kule, w 2. 1 kula, w 3. 2 kulę i w 4. 0 kul. 5! Obliczy nam tylko przypadki jak napewno we wszystkich pudełkach są kule.

jarosinski 27-02-2025 18:08

Twoje rozumowanie jest poprawne :)