3.2 Oblicz stosunek czasu, w którym motocyklista pokonał pierwszą połowę drogi hamowania do czasu, w którym motocyklista pokonał drugą połowę drogi hamowania.
A owy stosunek jeśli napisze że jest to t1 / t2 to będzie źle? bo nie wiem dlaczego niektórzy mi doradzają że t2 - t1 / t2 i nie rozumiem dlaczego od razu nie bierzemy tej połówki drogi dla czasu tylko od niej odejmujemy
To zależy czym u Ciebie będzie t1 i t2. Jeśli t1 to będzie czas hamowania na pierwszej połowie drogi, a t2 to czas hamowania na drugiej połowie drogi, to oczywiście stosunek, którego szukamy jest równy t1/t2. Natomiast znalezienie czasu hamowania na pierwszej połowie drogi (t1) wcale nie jest takie łatwe. Łatwiej jest znaleźć czas hamowania na całej drodze (niech to będzie t) i czas hamowania na drugiej połowie drogi, czyli t2. I wtedy czas hamowania na pierwszej połowie drogi to jest t1 = t - t2. Stąd szukany stosunek to wtedy (t - t2)/t2
A dlaczego znalezienie czasu hamowania na pierwszej połowie drogi jest trudniejsze od znalezienia na drugiej bo trochę nie bardzo rozumiem dalej
Dlatego, że czas hamowania na drugiej połowie drogi to jest hamowanie z pewną prędkością początkową, ale prędkość końcowa jest już zerowa. Natomiast czas hamowania na pierwszej połowie drogi to czas hamowania od pewnej prędkości początkowej do pewnej niezerowej prędkości końcowej - pojawia się tutaj zatem kolejna niewiadoma. Dyskutowaliśmy obliczenia, które należaloby tu przeprowadzić również w innym temacie na tym forum, więc podsyłam link: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1734605741-zadanie-domowe-nr-1-zad-32
Oczywiście w razie dalszych pytań proszę śmiało pisać.
Pierwsza połowa to faktycznie połowa całej drogi hamowania S, czyli 0,5 S. Natomiast druga połowa to jak nazwa wskazuje druga połówka tej drogi, czyli też 0,5 S, tylko że to drugie 0,5 S z całego S ;) mam nadzieję, że klarownie to wyjaśniłem, o ile oczywiście dobrze zrozumiałem pytanie. W razie dalszych pytań pisz śmiało :)