Mikołaj M. 30 wyśw. 30-11-2024 17:35

Zadanie domowe nr. 11 zadanie 5 z zestawu 2

Ciału o masie m na dole równi (u jej podstawy) nadano prędkość początkową o wartości v, z którą to prędkością ciało rozpoczęło swój ruch w górę równi. Współczynnik tarcia kinetycznego między ciałem a równią wynosił f. Ciało do momentu zatrzymania się pokonało na równi drogę s. Kąt nachylenia równi do poziomu był równy a. Przyspieszenie ziemskie wynosi g. Wykaż, że początkowa wartość prędkości ciała wyraża się następującym wzorem: v = √2gs(2 sin a + f cosa).

Rozwiązałem to zadanie obliczając używając równań kinematycznych i wyliczając siłę wypadkową jako sumę tarcia i siły działającej równolegle do równi. Problem polega na tym, że wyszło mi v = √2gs(sin a + f cos a) i nie potrafię znaleźć błędu .

Fizyka zadanie domowe elektostatyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 01-12-2024 11:55

Masz to zrobione dobrze :) niestety w treści zadania i w samych kryteriach przemknął się błąd i tam tej dwójki przy sinusie ma nie być - Twoje rozwiązanie jest poprawne. Pisałem o tym już w poście na naszej grupie FB w piątek, gdy zwrócono mi na to uwagę, wyjaśniam tę kwestię w innym temacie na naszym forum: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1732822066-zadanie-domowe-11-zad-5-ii

Przepraszam za to niedopatrzenie i dziękuję za czujność!