Karol 66 wyśw. 24-01-2025 22:19

Szklane rurki z kroplą rtęci

Dzień dobry,

poniżej zadanie z czerwcowej matury w 2012 r. Wiem, że odpowiedź to "oddziaływanie wzajemne atomów rtęci", ale jakie jest dokładne wyjaśnienie tego zjawiska? Chodzi po prostu o to, że napięcie powierzchniowe powoduje formowanie się kropli i zapobiega jej "zapadaniu się"?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie

Termodynamika Matura2012 Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 25-01-2025 12:22

Dosyć obszerną dyskusję tego zadania przeprowadziliśmy już w innym temacie na naszym forum, więc pozwolę sobie tam odesłać (tam jest przedyskutowany ten pp oraz inne): https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1731950366-2012c5

Natomiast oczywiście w razie dalszych pytań proszę śmiało pisać :)

Karol 25-01-2025 18:37

"Przy cienkiej rurce przyciąganie ze ściankami naczynia jest wystarczająco duże w stosunku do siły oddziaływania między atomami rtęci, że ten bąbel może nie spaść."

Czyli rozumiem, że większą rolę ma tutaj oddziaływanie rtęci ze szkłem niż oddziaływanie atomów rtęci ze sobą? Jakiego rodzaju są oddziaływania rtęci ze szkłem? Związane z tarciem i lepkością cieczy, czy może oddziaływania międzycząsteczkowe?

s.gugula 26-01-2025 17:04

No tak, tak na dobrą sprawę to byłoby to w istocie dokładniejsze ujęcie problemu, czyli że faktycznie większa rolę gra tutaj oddziaływanie rtęcie ze szkłem. A są to oddziaływania międzycząsteczkowe (samo tarcie zapewne też ma jakiś wkład, ale przypuszczam, że znikomy).