49.1.: Dlaczego skoro dla Ekmax jest Vmax to odpowiedzią nie będzie po prostu x=0? Czy ja mylę różne "x"?
49.2.: Czemu Fx=Tk-Fs a nie Fs-Tk? Czy funkcję tą można narysować jako rosnącą?
49.3.: Zacząłem liczyć pracę siły wypadkowej i wyszło mi 0,18J dla s=0,12m ale nie jest ona równa Eps1 i nie wiem jak wyznaczyć Eps2 czyli właściwie x2 chyba tak żeby wszystko się zgadzało.
49.2.: No ale czy co do wartości Fs to nie jest po prostu k*x (bez minusa)?
49.3.: A praca nie może być zmianą energii potencjalnej sprężystości? Albo ogólnie energii mechanicznej?
49.2: Tak, ale działa ona w przeciwną stronę do Tk (i do zwrotu osi x), więc skoro mówimy o współrzędnych sił działających wzdłuż osi x to i tak przekłada się na to, że trzeba ją zapisać z minusem :)
49.3: Praca siły zewnętrznej w ogólności jest właśnie zmianą energii mechanicznej. I tutaj np. praca siły tarcia jest właśnie zmianą energii mechanicznej (co wykorzystaliśmy zresztą w tym drugim temacie odnoszącym się do tego zadania).
49.2.: To wychodzi na to, że można zapisać Tk-kx, tylko że z tego co Pan napisał jest to to nietypowe podejście tak? Chociaż w sumie zawsze siła tarcia utrudnia ruch, więc ja bym ją dał z minusem.
Nie no to jest dobre podejście, przecież tak nawet jest to zapisane w mojej pierwszej odpowiedzi :D Fx = -k*x +Tk to przecież to samo co Fx = Tk - kx.
A to, że tarcie utrudnia ruch to jest prawda, ale to czy zapisać je z minusem czy nie zależy od tego, w którą stronę jest ona zwrócona, gdy mówimy o ruchu wzdłuż jednej osi, tu wzdłuż osi x. Ponieważ Tx ma zwrot zgodny z tą osią, to zapisujemy to z plusem (zgodnie z konwencją przyjętą przez nas zresztą na zajęciach).
1) Zauważ, że tu nie mamy do czynienia ze "standardowym" ruchem harmonicznym, bo pojawia się siła tarcia, która sprawia, że energia klocka przez cały czas ruchu maleje (gdyby tego tarcia nie było, to miałbyś oczywiście rację).
2) Hmm, tak na dobrą sprawę to tutaj po prostu Fx = Fs + Tk, przy czym wiemy, że Fx = -kx, więc dostajemy Fx = -k*x + Tk. Widzimy zatem, że jest to funkcja malejąca. Moglibyśmy zrobić z tego funkcję rosnącą, gdyby przyjąć "odwrotną" konwencję, tzn. że Fx jest dodatnie gdy ma zwrot w lewo, ale to raczej jest takie nienaturalne podejście.
3) Nie wiem w jaki sposób liczyłeś pracę siły wypadkowej, ale pomijając ten fakt, to praca siły wypadkowej jest przecież zmianą energii kinetycznej, więc nie do końca jest nam to potrzebne i to raczej taka droga naokoło. Sposób obliczenia pp 3) przedyskutowaliśmy już w kilku innych tematach na naszym forum, zamieszczam poniżej link do jednego z nich: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1737802157-zz49