Artur 65 wyśw. 29-01-2025 15:34

ZZ.106

Czy ja to robię w dobry sposób? Bo nie wiem czy mogę tak zrobić, że sprawdzam czy te dwie strony równania są sobie równe i wtedy np podnosić do kwadratu. A jeśli tak to jak dalej dojść do poprawnej odpowiedzi bo się pogubiłem?

Fizyka drgania Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 29-01-2025 22:03

Tutaj należałoby raczej nie dodawać te okresy, ale sprawdzić jak te różne okresy na tych dwóch połowach drogi przekładają się na liczbę wahnięć wahadła na tych dwóch etapach - bo ona powie nam czy zegar spieszył czy się spóźniał. Pozwolę sobie zamieścić link do tematu, w którym to już dyskutowaliśmy i wrzuciłem tam nawet rozwiązanie podane przez CKE, które jest chyba dość klarownie zapisane (jest tam trochę matematycznych przekształceń):

https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1737826431-zz106

Artur 30-01-2025 10:59

No ale czy jak się doda te okresy to wtedy nie można sprawdzić jak ma się T1+T2 do T i to da nam wynik?

s.gugula 31-01-2025 12:37

Po pierwsze to raczej należałoby to porównać do 2*T, wtedy miałoby to większy sens, ale tak poza tym takie porównanie powie Ci tylko czy zegar by się spóźnił czy by jednak spieszył, gdyby wykonał jedno drganie jadąc ruchem przyspieszonym i jedno jadąc ruchem opóźnionym (lub ewentualnie jakąś wielokrotność tych drgań). Natomiast to by oznaczało, że czasy ruchu przyspieszonego i opóźnionego są od siebie różne (bo T1 jest różne od T2), a my z treści zadania wiemy, że te etapy ruchu trwały tyle samo czasu. Więc takie porównanie nie odpowiadałoby dokładnie problemowi, który został postawiony w zadaniu.

Artur 31-01-2025 18:27

A czy sądzi Pan, że to zadanie byłoby w tym roku lepiej doprecyzowane?

s.gugula 31-01-2025 19:26

Tak, zdecydowanie, co więcej uważam, że raczej byłoby to podzielone na etapy albo do policzenia byłaby tylko jakaś pewna część tego co mamy do zrobienia tutaj.

Artur 01-02-2025 13:36

Dziękuję :D