ola 54 wyśw. 30-01-2025 19:45

2021C.7

dlaczego te punkty powinny być zaznaczone tak jak kolorem różowym / czerwonym? Na ogół myślałabym, że wartość maksymalna będzie, gdy źródło będzie najbliżej obserwatora, minimalna najdalej, i analogicznie zerowa w połowie drogi. (Punkty zaznaczone na żółto) dlaczego jest inaczej? 

doppler Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 31-01-2025 12:56

To ważne, rejestrowana częstotliwość nie zależy w ogóle od tego jaka jest odległość obserwatora od źródła - zgodnie ze wzorami, które wprowadzaliśmy sobie na zajęciach ważne jest jaka jest prędkość źródła względem obserwatora (wartość i zwrot). A okazuje się, że w punkcie B źódło zbliża się z największą prędkością do obserwatora (obserwator rejestruje zatem największą częstotliwość), a w punkcie C źródło oddala się z najwiekszą prędkością od obserwatora (obserwator rejestruje najmniejszą częstotliwość). Troszkę szerzej jeszcze opisałem to w innym temacie na naszym forum, podsyłam linka: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1738147907-2021c71

ola 31-01-2025 17:46

jasne, rozumiem :) a dlaczego w pkt A ta czestotliwosc jest rowna f źródła?

s.gugula 31-01-2025 19:46

Chodzi oczywiście o punkt A zaznaczony przez Ciebie na czerwono. A jest tak dlatego, że wtedy składowa prędkości źródła o kierunku łączącym źródło z obserwatorem w tym punkcie jest zerowa (bo prędkość ma kierunek pionowy, a kierunek łączący źródło z obserwatorem w punkcie A jest poziomy) - jest to związane z tym "szerszym" tłumaczeniem, które przeprowadziłem w tym innym temacie, który podlinkowałem w poprzednim komentarzu. A jeśli ta składowa prędkości jest zerowa, to oznacza to, że zgodnie ze wzorami z efektu Dopplera obserwator rejestruje niezmienioną częstotliwość fali.