6.2.: Jak można to zrobić? Z tego co rozumiem to w odpowiedziach zakładają, że ruch dźwięku jest jednostajny i oba mikrofony są w linii prostej z kamertonem. I twierdzą, że czas między grzbietami jest równy 0,5 ms a z rysunku widać, że jest to więcej niż 0,5. Poza tym czym jest ten czas między grzbietami?
6.3.: Dlaczego w odpowiedziach x1/x2=A1/A2? Skoro sami napisali, że amplituda jest odwrotnie proporcjonalna do odległości od źródła.
6.5.: Czy moja odpowiedź jest poprawna?
6.6: Jak zrobić ten podpunkt? Mi się wydaje, że jak się zasłoni pudełko to będą to jakby drgania tłumione, więc wszystko zmaleje.
Ale można w 6.3. obliczyć A1/A2 i x1/x2? Bo nie doprecyzowali o jaki stosunek chodzi? Czyli można liczyć x1/x2 jak i x2/x1 prawda?
Tak, można - standardowo jak to w starszych maturach bywa nie doprecyzowali tego ;)
6.2: Ruch jest jednostajny, ale mikrofony nie muszą być wcale w tej samej linii z kamertonem - jeśli założymy bowiem, że dźwięk z kamertonu rozchodzi się we wszystkich kierunkach (co jest sensownym założeniem), to ważna jest tak naprawdę tylko różnica w odległościach mikrofonów od kamertonu. Ten czas między grzbietami to różnica pomiędzy chwilą, w której dźwięk dociera do jednego mikrofonu, a chwilą w której dociera on do drugiego mikrofonu. Odczytując z wykresu tę różnicę (faktycznie dokładniejszym odczytem byłoby np. 0,55 ms - można użyć takiej wartości) i znając właśnie różnicę odległości mikrofonów od kamertonu, można oszacować prędkość dźwięku.
6.3: Ale u nich nie jest x1/x2 = A1/A2, tylko x1/x2 = A2/A1. A to już jest prawda :)
6.5: Tu chodzi raczej o wzmocnienie dźwięku (kamerton jest pudłem rezonansowym, tak jak pudło rezonansowe gitary) - bez niego bowiem dźwięk i tak przejdzie do powietrza, ale jego amplituda będzie mniejsza. Ten podpunkt dotyczy akurat raczej dopiero zajęć nr 19, bo tam będziemy mówili o wytwarzaniu się dźwięku w "instrumentach", co związane jest z falami stojącymi, które tworzą się w takim pudle.
6.6: Do tego podpunktu udzieliłem obszerniejszej odpowiedzi w tym temacie: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1645278767-2012c66