zuzia 40 wyśw. 07-02-2025 16:16

ZZ.97

Wyraź jednostkę chłodzenia 

Jak obliczyć zadanie 97.3? Dlaczego w 97.4. temperatura wzrośnie? I takie pytanie praktyczne dlaczego z tyłu książki nie mam odpowiedzi np „B” a jedynie słowne wytłumaczenie? 

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 08-02-2025 15:15

Pp 3): Trzeba skorzystać z definicji jednostki BTU podanej w zadaniu. Skoro jest to ilość energii potrzebna do ogrzania jednego funta wody o 1 st. Fahrenheita, to możemy to przeliczyć na dżule (J) i stąd BTU/h na waty. Czyli trzeba wykorzystać wzór na ciepło z ciepłem właściwym: Q = m*cw*deltaT i przeliczyć te wartości z BTU na jednostki z układu SI (funty na kilogramy, różnicę 1 stopnia Fahrenheita na różnicę wyrażoną w st. Celsjusza) i użyć tego we wzorze na moc P = W/t. Padło już o to pytanie w innym temacie na naszym forum więc pozwolę sobie go podlinkować: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1735566386-zz97

Pp 4): Mamy tutaj do czynienia z pompą ciepła, a jeśli przypomnimy sobie jak wyglądał cykl termodynamiczny pracy pompy ciepła (zajęcia nr 9), to dojdziemy do tego, że w jednym cyklu czynnik roboczy pompy ciepła oddaje do otoczenia więcej ciepła niż z niego pobiera. A to oznacza, że otoczenie podczas pracy takiej pompy będzie otrzymywało właśnie "nadwyżkę" ciepła, więc jego temperatura będzie rosła. Stąd odpowiedzią będzie 1 i wyjaśnienie to C (bo w istocie ta nadwyżka ciepłą może się pojawić dlatego, że dostarczamy do pompy ciepła energii w postaci energii elektrycznej, zasilając taką pompę).

Co do pytania o sposób przedstawienia odpowiedzi to są one przedstawiane różnie - a jest to wprost zaczerpnięte z tego własnie zbioru zadań CKE (tam też pojawiają się zarówno krótkie, jak i bardziej rozbudowane odpowiedzi). Swoją drogą podsyłam poniżej link do całego tego zbioru CKE, więc można ewentualnie też na własną rękę wyszukiwać z niego odpowiedzi do niektórych zadań: https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Materialy/Zbiory_zadan/Matura_Zbi%C3%B3r_zada%C5%84_Fizyka.pdf