Kubix 18 wyśw. 12-03-2025 17:28

Zad.2023P.5.3

Nie bardzo rozumiem wprowadzenie nowej siły Foś. Dla mnie naturalnym jest, że jak tutaj chcą, żeby narysować  siłę jaką impuls swiatla działa na materię ośrodka, to pierwsze co przychodzi mi do głowy to że napewno ta siła będzie "wbita" w ten ośrodek. A jednak tak nie jest. Czy światło działa inaczej jakoś? Jedyne co mogę przypuszczać żeby sobie to wyobrazić dlaczego tak jest to może to, że światło chce się wydostać z ośrodka dlatego Fśw jest skierowana od ośrodka, a ośrodek światło przyciąga, dlatego Foś jest zwrócone w stronę ośrodka.

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 13-03-2025 12:06

No właśnie ta siła wcale nie musi być "wbita" w ośrodek - nie ma żadnego prawa fizycznego, które by nakazywało, żeby tak było ;) można to sobie zresztą łatwo wyobrazić czyniąc analogię do człowieka płynącego w wodzie (foton to człowiek, a ośrodek jest wodą). Foton zwiększa swój pęd względem ośrodka w prawą stroną, czyli musi się niejako "odpychać" od tego ośrodka - czyli foton działa na niego w lewo, tak, żeby sam mógł nabrać pędu w prawo. Tak samo jak pływak chcący zwiększyć swój pęd (prędkość) w wodzie w prawo musi się od niej odpychać, czyli sam musi działać na nią w lewo. To jest oczywiście tylko taka analogia, by sobie to lepiej wyobrazić, natomiast wprost wynika to z II zasady dynamiki Newtona (jej postaci z siłą i zmianą pędu) - dyskutowaliśmy to w kilku innych tematach na forum, więc pozwolę sobie podesłać link do jednego z nich: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1710450264-zadanie-53-arkusz-pokazowy-2023