Co jest złego w tym rozumowaniu? Czy nie można tego zrobić ze wzorów tg(alfa-beta) i tg(2alfa)?
A jak mam na podstawie tego sposobu z lekcji zdecydować, która dwusieczna jest prawidłowa skoro a=tg_alfa=4/3 i to nie jest równe współczynnikowi kierunkowemu żadnej z tych prostych, które wyszły?
Między którymi kandydatami na dwusieczne się wahasz ?
2x+6y+19=0 i 3x-y+16=0, policzyłem a=tg(alfa-beta) i to nie jest równe żadnemu z wsp. kier. tych prostych.
W kryteriach jest napisane, że wybieramy jedną z prostych za pomocą rysunku. Pan natomiast mówił, że nie należy się sugerować rysunkiem i policzyć ten wsp. kier. z wzoru na tg różnicy no i tak też zrobiłem tylko, że mi nie wyszło.
Mógłbyś wstawić swoje obliczenia dla tych kątów ?
Wychodzi mi tg_alfa=4/3.
Ale tg alfa przecięcia się tych kątów to inny tangens niż ten pod którym nachylona jest dana prosta do osi OX
To w jaki sposób mam to inaczej obliczyć?
Już zadałeś pytanie pod to więc odsyłam do tamtego posta
Ale na pewno nie można tego odczytać z rysunku? Bo na to wskazują odpowiedzi.
Artur jeszcze taka mała rada ode mnie. Wiem, że to nie twoja wina ani nic ale na maturze nikt nie będzie się domyślał, rozszyfrowywał czy szukał wyniku. Spróbuj albo zajmować więcej miejsca na kartce/jakos lepiej dysponować tym miejscem żeby wszystko się nie zlewało. To tylko sugestia nie atak
A jakim prawem to zadanie z pracy domowej 19 wyszło mi dobrze skoro robiłem to w ten sam sposób co zadanie, którego dotyczy ten post (a jednak tego zadania z arkusza nie można tak robić)?
Przecież to dwa różne zadania.
Przecież treść tych zadań jest taka sama. Różnią się jedynie równania prostych.
Czy dlatego, że tamte proste były prostopadłe to można tak było zrobić?
Tak tutaj wprost znasz kąt pod którym się przecinają.
Czyli w tym zadaniu, którego dotyczy ten post nie da się maturalnymi sposobami obliczyć kąta pomiędzy tymi prostymi?
Ale dlaczego i w jaki sposób chciałbyś to robić, skoro w poleceniu pytają o coś innego ?
Nie no tak ogólnie pytam czy na poziomie matury powinniśmy tu umieć obliczyć kąt pomiędzy tymi prostymi?
https://szkolamaturzystow.pl/baza-wiedzy/1609294647-kat-miedzy-prostymi
Spójrz na tw. 6 - potencjalnie moglibyśmy oszacować kąt z tablic znając tga
Rozumiem, że to jest ten wzór wynikający z tg różnicy. Pan wcześniej pisał, że tu jednak nie można go użyć. Czy ja w takim razie na zdjęciu w tym poście na samej górze coś źle podstawiłem?
Artur przecież o tym zadaniu już bardzo dogłębnie rozmawialiśmy pod tym postem https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1650650941-arkusz-11-zadanie-11
gdzie doszliśmy do tego, że wszystko jest już jasne ? Która część z tamtej dyskusji nie jest w dalszym ciągu jasna?
Na pytanie czy można obliczyć kąt między prostymi odpowiedział mi Pan, że można z wzoru na tg różnicy. To może inaczej zapytam: w jaki sposób mielibyśmy to zrobić (jakie wartości podstawiać)?
Uporządkujmy to jeszcze raz:
Interesuje cię obliczenie konkretnego kąta (w sensie stopni) między dwoma prostymi zgadza się ?
A kąt rozwarty to dopełnienie.
Wygląda to na identyczne obliczenie jak wysyłałem na początku w głównym poście tylko, że mi wyszedł tg=-4/3 po odczycie z rysunku.
Zajrzyj tutaj: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1650650941-arkusz-11-zadanie-11
Przeanalizuj jeszcze raz jak działa współczynnik alfa przy tg.