Anna 20 wyśw. 09-05-2025 17:18

2012c.2.1

Dlaczego w tym zadaniu nie uwzględniamy tez energii kinetycznej ruchu postępowego? Co tutaj wskazuje ze ta energia kinetyczna postępowa nie jest "początkowa"? I czy ta prędkość V można zapisać w ten sposób w takim równaniu? bo wydaje mi się to trochę nieintuicyjne 

energia kinetyczną Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 09-05-2025 23:42

Najwygodniej jest to rozpatrywać w układzie odniesienia związanym z poruszającym się żyrobusem - w takiej sytuacji koło zamachowe względem żyrobusu się nie porusza, nie mam zatem jego energii kinetycznej ruchu postępowego - jeśli o energię kinetyczną ruchu postępowego koła w istocie tutaj pytasz. Omówiliśmy sobie to nieco dokładniej w jednym z innych tematów, więc podsyłam do niego linka: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1730213268-2012c21-strona-78

Oczywiście w razie dalszych pytań proszę śmiało pisać. Natomiast co do zapisu tej prędkości to właśnie zależy już od tego w jakim układzie będziemy opisywali tę sytuację, ale w ogólności nie możemy tutaj zapisać prędkości koła zamachowego jako v = omega*r - tak jest bowiem w przypadku gdy mamy jakąś bryłę sztywną toczącą się bez poślizgu. Prawdą jest, że punkt na obrzeżu koła zamachowego porusza się z prędkością v = omega*r względem środka koła zamachowego, ale już nie względem np. jezdni.