Jak obliczono masę wody. W danych mam tylko ro lodu=0.92kg/l oraz ro wody=1kg/l? Oraz dlaczego za jedno V podstawiamy ro lodu a za drugie ro wody i one się dzięki temu potem skracają?
hmmm, bo ogólnie to zawsze się bierze Vzan jakiegoś przedmiotu, tu lodu i to rozumiem, że tu Vzan to jest cała objętość lodu, ale dlaczego, to Vl zapisujemy jako Vl=Mw/rowody, a nie Vl=Ml/rolodu w sile wyporu? No bo to przecież bierzemy jakby parametry tego danego przedmiotu.
Możemy tak zapisać, bo (zgodnie zresztą z tym co napisałem w tamtym podlinkowanym temacie) akurat te objętości wody i lodu są identyczne - tyle ile lodu zanurzyło się w wodzie, tyle dokładnie wody zostało wypartej. Skoro zatem objętość lodu i wody są takie same, to objętość lodu mogę zapisać jako m_lodu/ro_lodu, ale również jako analogiczny zapis dla wody, czyli m_wody/ro_wody.
okej, faktycznie, teraz dopiero jakoś do mnie to dotarło i jest zrozumiałe, dziekuje
Super, nie ma sprawy :)
Tutaj przedyskutowaliśmy dość dokładnie te obliczenia: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1744816108-arkusz-4-zad-32
W razie dalszych pytań proszę śmiało pisac.