Dlaczego w tym zadaniu ta siła, która chce obrócić ten walec to nie jest siła ciężkości?
A czy przy tym zadaniu można by było skorzystać z ŻŻE?
Tak, choć nie próbowałem tego tak nigdy obliczać, bo wydaje mi się, że mogłoby to być akurat w tym przypadku trudniejsze niż podejście z wykorzystaniem zasad dynamiki - ale jak najbardziej energia mechaniczna będzie tutaj zachowana, więc można by było w ten sposób zaatakować to zadanko :)
Zgodnie z II zasadą dynamiki w ruchu obrotowym, to nie siła wypadkowa, ale wypadkowy moment sił powoduje obrót danego ciała z jakimś określonym przyspieszeniem kątowym. A zatem w tym przypadku wypadkowym momentem sił jest różnica momentów siła naciągu działających na te połączone ze sobą walce (tego typu zadania rozwiązywaliśmy na zajęciach nr 6, warto zerknąć tam na nagranie - choć to akurat jest dość trudną odmianą takiego zadania). Dodając do tego II zasady dynamiki w ruchu postępowym obu ciężarków dostaniemy układ równań, który będziemy mogli rozwiązać i z niego wyliczyć np. szukane przyspieszenie jednego z ciężarków. Dość rozbudowaną dyskusję na temat tego zadnaia przeprowadziliśmy w jednym z innych tematów, oto do niego link, myślę, że warto tam zajrzeć: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1767899905-inf4
A w razie dalszych pytań proszę śmiało pisać :)